Вашата оценка

Любопитни факти за Шотландия - част II

Любопитни факти за Шотландия - част II
25.Декември.2019 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Шотландия (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Тъй като споменахме гайди, ще започнем с една история, която и до днес привлича вниманието както на туристите, така и на много от местните. В старата част на Единбург, в подножието на Замъка (Edinburgh Castle) и под Северния и Южния мост (North Bridge and South Bridge) преди години са открити поредица от тунели. Легендата разказва, че първата така наречена „организирана експедиция“ била предвождана от гайдар, а останалите се водели по музиката. Всичко било наред, докато в един момент светлината от фенера му изгаснала и свиренето спряло. Останалите направили всичко възможно да го намерят, но от него нямало и следа. Местните разказват обаче, че доближиш ли се до този тунел, все още можеш да чуеш далечното свирене на гайда.
  • 2. Продължаваме с друг известен факт, свързан с Шотландия. Мария Стюарт, позната повече като Кралица Мери от Шотландия (Queen Mary of Scots), застава на трона само 6 дни след своето раждане. Кралица Мери живее във Франция, където се омъжва, но след смъртта на съпруга си се връща в Шотландия. Сяда на трона, но е принудена от шотландските благородници да абдикира. След това се опитва да си върне короната, но тя и нейните поддръжници са победени в битка близо до Глазгоу. По-късно Кралица Елизабет вижда в нея заплаха за трона и заповядва да я затворят, като в продължение на 19 години я местят от замък в замък. През 1587 г. Кралицата решава, че е време да отстрани заплахата за короната и нарежда да я екзекутират. Кралицата на Шотландия е обезглавена в замъка Фотерингей (Fotheringhay Castle, England) и се твърди, че последните й думи към палача, който я помолил за прошка, са „Прощавам ти от цялото си сърце“. Местните казват, че призракът на Мери броди из всеки замък, който тя е обитавала някога.
  • Продължаваме с горенето на вещици. През XVI в. горенето на жени, обвинени във вещерство, се е практикувало в цялата страна. На западния вход на замъка в Единбург може да видите паметна плоча на мястото, където повече от 300 вещици са били изгорени на клада.
  • Предполагаме, че всички сте чували за Хари Потър, било от книги или от филми. Авторката на романите Джоан Роулинг е родена в Англия, но неколкократно е споменавала, че е черпила вдъхновение от градовете Глазгоу и Единбург, както и от виадукта Гленфинан в Шотландия (оттук минава експресът, с който пътува Хари за Хогуортс).
  • Нека преминем към по-технологичната страна на шотландците. Джон Лоуги Берд, създателят на първия механичен телевизор, е роден на западното крайбрежие на Шотландия. Всички сме му благодарни за това. А знаете ли, че първият “телевизор“ е направен от стар шкаф за чай?
всички новини



Хотели Гърция