Любопитни факти за ЮАР - част I

Любопитни факти за ЮАР - част I
28.Март.2018 г.
Република Южна Африка или Южноафриканска република (ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка с 2798 км. брегова линия на Атлантическия и Индийския океан. На север тя граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток - с Мозамбик и Свазиленд, а държавата Лесото е напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка.

Площта на ЮАР е 1 219 912 кв. км., а нейното население почти 44 милиона души. Най-голям град е Йоханесбург, а столица Кейптаун. Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални. Два от тези езици са с европейски произход – английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството бели и цветнокожи южноафриканци. Макар че английският играе важна роля в обществения и стопанския живот, той е едва петият най-говорен у дома език.
 

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за ЮАР:

 • В провинцията Лимпопо в Южна Африка се намира Big Baobab Pub – бар, който е разположен в огромен баобаб на възраст 6000 години! Заведението може да приема само до 15 души наведнъж. Баобабите в Африка са използвани още като затвори, храмове, мавзолеи, автобусни спирки и обществени тоалетни.
 • Най-големият диамант с тегло 621.35 грама е открит в Южна Африка през 1905 година. Правителството решило да даде откритието си на крал Едуард VII. Доставянето на бижуто обаче изисквало добро планиране и подсигуряване на безопасност. Ето защо на хората се казало, че диамантът се праща с добре охраняем кораб, а всъщност истинското бижу било изпратено до краля с обикновен колет.
 • В Южна Африка има голям брой невероятни национални паркове. Сред най-популярните туристически атракции на африканския континент като цяло е Националният парк Крюгер. Той е един от най-красивите природни резервати в света. Освен това в него има създадени идеални условия за живот на животни като слонове, жирафи, носорози, маймуни, зебри, гепарди, хипопотами, газели, лъвове и африканските диви кучета.
 • В страната има много места, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Някои от тях са: Парк Сейнт Лусия (от 1999 година насам), Островът Робен (от 1999 година насам), защитените територии в региона Кабо Флорални (от 2004 година насам).
 • В Южна Африка има 11 официални езика, сред които и английският. По тази причина в страната има и 11 официални титли. Въпреки разнообразието от официални езици, повечето хора знаят по около три езика. Английският език е един от най-често срещаните и се говори от повече от половината от населението на страната.
 • Южна Африка е вторият по големина износител на плодове в света.
 • Ако пътувате в тази африканска страна, можете да бъдете спокойни относно чешмяната вода, тъй като Южна Африка застава на трето място по безопасност на чешмяната вода в световен план.
 • В планината Тейбъл растат повече от 1500 различни видове растения. Това е дори повече, отколкото в цяла Великобритания.
 • Южна Африка произвежда две трети от електроенергията в цяла Африка! Тя има и най-евтината енергия в света.
 • Край бреговете на страната са се случили повече от 2000 корабокрушения. Повечето от тях обаче са станали преди поне 500 години.
 • Южна Африка е единствената страна в света, където на една и съща улица са живели трима носители на Нобелова награда! Това е улица Vilakazi в Совето.
 • Първите човешки останки, открити в Южна Африка, са на повече от 160 000 години.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до ЮАР - ТУК !
всички новини