Любопитни факти за Южна Корея - част II

Любопитни факти за Южна Корея - част II
05.Септември.2017 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Южна Корея (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Прегръдките между мъже са нещо нормално.
В много страни, ако двама мъже се държат за ръка или показват, че са си много близки, това означава, че са двойка. Но колкото и да е странно, това не е така в Южна Корея. Въпреки че на еднополовите връзки не се гледат с добро око, нормално е един мъж да седне на коленете на свой приятел без това да породи съмнения за сексуалната му ориентация. Такова поведение може да се види и при корейските звезди, които често не се притесняват да се прегръщат, закачат и дори да си разменят невинни целувки, а техните фенки обожават всички тези „игрички“.
  • Корейците никак не харесват червеното мастило.
Те смятат се, че ако напишете името на някого с червено мастило, ще навлечете на този човек множество беди, дори смърт. Някои хора вярват, че червеното мастило отблъсква демоните и ни предпазва от мъртвите, но на живите действа по обратния начин – приближава ги до смъртта.
  • Корейците обръщат специално внимание на жестовете.
Когато приемате или подавате някакъв предмет, винаги трябва да го хванете с две ръце, за да покажете уважението си към другия. Корейците обръщат внимание и на ръкостискането. Преди няколко години Бил Гейтс много се изложи по този параграф. Когато се срещна с корейския президент, той се здрависа с нея, докато другата му ръка беше в джоба. В Корея това се счита за знак на огромно неуважение и дори обида към другия.
  • Всички използват новите технологии.
В Корея всеки има набор от най-различни устройства (лаптопи, телефони, таблети и т.н.), включително малките деца и бездомниците. Благодарение на това в страната можете да намерите безплатен безжичен интернет навсякъде.
  • Компютърните игри са официален спорт.
Южна Корея е люлката на киберспортовете. В края на миналия век появата на стратегическата игра „Старкрафт“ завинаги промени образа на компютърните съревнования. Играчите в Корея се превърнаха в истински звезди. Днес те имат спонсори и хиляди фенове, а състезанията се провеждат в огромни зали пред хиляди зрители. В Корея видеоигрите са истински спорт, който изисква сериозни тренировки и отдаденост. Такива турнири се провеждат с играчи и отбори от цял свят, но в Корея са най-почитани.
  • Корейците и Internet Explorer.
В Корея особено популярен е браузърът Internet Explorer, главно заради „любовта“ на правителството към него. Много от корейските сайтове (и всички държавни) са специално създадени за този браузър и ако използвате друг – сайтът няма да се зарежда правилно. Освен това в Корея имат своя търсачка, която замества Гугъл - www.naver.com
  • Корейците са много ученолюбиви.
Корейците учат от рано сутрин до късно вечер, независимо от деня. По време на празниците използват свободното си време, за да запишат допълнителни курсове или да учат по уроците си. В Корея е много престижно да работиш в сферата на образование и един обикновен учител взима заплата от около 2500 долара на месец, а ако работи в по-висша институция или в частно училище, може да спечели милиони!
  • В Корея има задължителна военна служба.
По закон всеки мъж между 18 и 35 г. е длъжен да служи 21-24 месеца в армията (21 за пехотата, 23 за флотата и 24 месеца за пилотите). Военната служба е задължителна за всяка обществена прослойка и може да бъде избегната само ако мъжът е допринесъл за доброто име на страната на международно ниво. Например някои футболисти от националния отбор бяха освободени от служба заради своите спортни постижения.
  • Южнокорейският флаг има интересно и дълбоко значение.
Бялото е националният цвят на Южна Корея. Кръгът символизира даоизма, според който Вселената е едно свързано цяло. Това е представено чрез Ин и Ян – две противоположности, които се допълват. Триграмите в ъглите също имат своето значение. По часовниковата стрелка от горния десен ъгъл те символизират – 1. небе, юг, лято, въздух; 2. Луна, запад, есен, вода; 3. Земя, север, зима, почва; 4. Слънце, изток, пролет, огън.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Южна Корея - ТУК !
всички новини