Вашата оценка

Любопитни факти за Южна Корея - част I

Любопитни факти за Южна Корея - част I
30.Август.2017 г.
Република Корея или РК, наричана по-често Южна Корея е суверенна държава в Източна Азия, заемаща южната половина на Корейския полуостров или 100 210 кв. км. от площта му.

На север граничи с Корейската Народнодемократична Република (КНДР), а по море е заобиколена от Китайската народна република на запад и север, Япония на изток и Тайван на юг. Територията и е предимно планинска.

Населението на страната е около 51 милиона души (според последното преброяване през 2016 г.), което нарежда страната на 27-мо място по този показател. Най-голям град и столица е Сеул. Населението на града е около 10 милиона души.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Южна Корея:
  • Пластичната хирургия е много популярна.
Според социологическите проучвания, всяка пета жена в Южна Корея се е подлагала на пластична операция. Подобни процедури се считат за нещо обичайно и нормално. Много често абитуриентите получават като подарък от родителите си пари за пластична операция. Сред най-популярните процедури са избелването на кожата, премахването на родилни белези и промяната на формата на очите. И операциите не са популярни само сред жените, напротив, много мъже също се подлагат на тях.
  • Устната хигиена е много важна.
Един чудесен навик на корейците, който обаче стига до крайности... В Корея зъболекарските услуги не са никак евтини, а корейците много се притесняват за устната си хигиена и най-вече от това дъхът им да мирише неприятно, затова мият зъбите си след всяко хранене и след всяко изпито кафе, освен това почти винаги носят четка за зъби със себе си. На някои места дори можете да откриете автомати за безплатни четки за зъби.
  • Много корейци имат лошо зрение.
Много корейци са късогледи още от ранна детска възраст, затова носят очила или контактни лещи. Проблемите им се задълбочават от многото учене и постоянното взиране в екрана, което натоварва и изморява очите. Но тези проблеми не ги спират в начинанията им. Двукратният олимпийски шампион Им Дон Хюн вижда само 10-20% от това, което вижда човек с отлично зрение, но въпреки това е спечелил множество медали в своя спорт – стрелба с лък!
  • Всички използват козметика... и то по много.
Корейките се грижат старателно за кожата и косата си, за целта те използват огромно количество козметични продукти. Една корейка рядко би излязла на улицата без грим. Младите корейци също се грижат за външния си вид, особено в големите градове е трудно да видите мъж без перфектно стилизирана прическа. В последните години корейската козметика става популярна и по света.
  • Късите поли са голям хит в Южна Корея.
Късите поли и панталонки са постоянно на мода в тази страна. Този моден артикул се счита за уместен дори за бизнес срещи. Но невинаги е било така. От 1963 г. до 1979 г., под управлението на президента Пак Чон Хи, било забранено на жените да носят къси поли, стигащи само до 20 см над коляното. Днес те са напълно нормални, но в Корея, както и в Япония, дълбоките деколтета се смятат за нещо неприлично, така че рядко ще видите корейка с изрязано деколте.
  • Малцина корейци са опитвали кучешко месо.
На Запад битува стереотипа, че корейците и китайците и до днес ядат кучешко месо. Реално това не е така. Да, някои корейци са го опитвали, но практиката не е масова. В последните години дори има нарастваща съпротива срещу това традиционно ястие. Най-ревностни защитници на кучетата са младите хора, които са израснали с мисълта, че четириногите любимци са техни приятели.
  • Корейците пият много.
За корейците пиенето е начин да се сближиш с някого. Всеки кореец знае множество игри, свързани с алкохол, чиято цел, общо взето, е да се напиете колкото може по-бързо. И въпреки че корейците бързо се напиват, рядко причиняват някакви проблеми на околните. Те обичат да се забавляват, докато са пияни, а не си търсят някого, с когото да се сбият. Най-популярната традиционна напитка е соджу – корейска водка, която обикновено се прави от картофи и се сервира в зелени бутилки.
  • Корейците обожават храната и са луди по нея.
В Корея можете да откриете ресторанти, кафенета и барове на всяка уличка. Понякога корейците могат да ви попитат вместо „Как си?“ дали сте яли, дали не сте гладни и т.н. Да пропуснете ядене в Корея си е направо грях. А ако отидете на корейски ресторант, не задължително опитайте кимчи – традиционно ястие, което прилича на туршия. Основно съдържа зеле и е доста пикантно.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ... !
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Южна Корея - ТУК !
всички новини



Хотели Гърция