Любопитни факти за Ямайка - част II

Любопитни факти за Ямайка - част II
29.Септември.2017 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Ямайка (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • За съжаление, флората в страната до голяма степен е засегната от човешката дейност. Когато Колумб пристигнал в Ямайка, той видял един остров, изцяло покрит от гори. В момента горите заемат само 1/5 от страната, а видът на техния състав е силно изчерпан.
  • Дори още по-засегната е фауната на острова. Само птиците и прилепите са представени със значителен брой видове. Диви бозайници на острова вече почти няма. От влечугите се срещат костенурки, няколко вида отровни змии, крокодили и големи игуани.
  • До 1962 г. Ямайка е колония на Великобритания. На 6-ти август същата година страната става независима държава. Ямайка е царство, а царската власт се упражнява под формата на конституционна монархия.
  • Предложения какво трябва да направите, ако посетите тази островна страна:

- Да яздите щрауси в известния парк Каш (Kash) на южния бряг на острова;

- Да гледате залеза със син връх в източната част на Ямайка. След това разгледайте плантациите с кафе, където можете да опитате прясно приготвено кафе Blue Mountains, което се смята за едно от най-добрите кафета в света;

- Рафтинг по Марта Брей, Черната река и Планинската долина;

- Да храните колибри в природния резерват в Монтего Бей.

  • Най-бързият човек в света е ямайски спортист. Юсейн Болт поставя световен рекорд като тича 100 метра само за 9.58 секунди! Това му донася победата на Олимпиадата в Пекин. Това е трети световен рекорд за Юсейн.
  • Освен добрите спортисти, в Ямайка се раждат и част от световните известни личности. Наоми Кембъл, например, е родена в Южен Лондон, но има ямайски произход. Певците Бъста Раймс и Шон Пол също са ямайци. Разбира се, безспорно най-известният сред всички популярни личности на Ямайка е Боб Марли.
  • Друг интересен факт е, че захарната тръстика, бананите, мангото, бамбукът и кокосовите дървета са били докарани в острова от други места. Основните храни в Ямайка са зърнените храни, рибата и месото.
 
Вижте нашето предложение за почивка до Ямайка - ТУК !
всички новини