Малдиви - бленуван Рай

Малдиви - бленуван Рай
06.Февруари.2021 г.
Една от най-популярните ваканционни дестинации в света - Малдивите с прекрасните тропически острови, се гордеят с белите си пясъчни плажове, лазурни морски води и екзотични, цветни коралови рифове. Частните плажни хотели са най-добрият вариант за настаняване в този тропически рай, разположен сред Индийския океан. За тези острови на чудесата има няколко интересни реалности, които може би не знаете. 

1. Малдивите се състоят от 1192 коралови острови, групирани в 26 атола, подредени в север на юг посоки, разпределени над Индийския океан за около 90 000 квадратни километра (35,000 квадратни мили).
2. 99% от територията на Малдивите е вода. 
3. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостигът на питейна вода.
4. Малдивите е, без съмнение, най-плоската страна в света, със средна надморска височина 1,8 метра от морското равнище. Най-близкият конкурент на това твърдение е Катар със средна височина от 28 метра. Това е с 26.2 метра повече! Малдивите са наистина плоски. Всъщност, най-високата точка в цялата страна е 2,3 метра, което е в точка на остров Вилингили.
5. Малдивите са навай-малката азиатска държава по население и територия. И най-малката мюсюлманска държава в света.
6. Според конституцията на Малдивите, само мюсюлмани могат да се наричат граждани на страната. Не е позволено всяка друга вяра, освен исляма.
7. Друг интересен факт за Малдивите е, че тя всъщност е основана от индийски принц, който е бил изпратен в изгнание. Някъде около 270 пр.н.е., индийски принц е изпратен от царството на Калинга като наказание да прекара в изгнание на островите на Малдивите. Шри Сурудасару Адета се смята за първият цар на острова, който след това се нарича Dheeva Maari, и установява династията Адета в Малдивите.
8. Малдивите се счита за един от най-безопасните туристически дестинации в света, поради всичките си острови се изолират един от друг и в същото време са малки и управляеми.
9. Малдивите получава слънчева светлина почти под ъгъл на 90 градуса, тъй като тя се намира много близо до екватора. Уверете се, че носите и нанесете слънцезащитна защита със слънцезащитен фактор 50+.
10. Рибата папагал прави огромен принос за красотата на плажовете на Малдивите. Коралитният пясък е несмляният корал, който ядат. Един възрастен папагал риба може да произвежда приблизително 100 кг. пясък годишно!
11. Подобно на други мюсюлмански страни Малдивите вземат своя уикенд в петък и събота, а не събота и неделя, както правят западните страни.
12. Малдивите са класирани в третата най-застрашена нация в света, поради наводненията от изменението на климата и глобалното затопляне. Смята се, че съвсем скоро Малдивите ще изчезнат от лицето на земята.
13. През 2011 г. ЮНЕСКО определи площ, която включва 75 острова като биосферен резерват Баа атол. Този резерв има коралови рифове като най-важният му тип местообитание по отношение на чистата площ, както и на биологичното разнообразие на живота. Той поддържа приблизително 250 вида корали и много други видове океански живот.
14. Малдивите е дом на пет от седемте вида морски костенурки в света: зелена костенурка, ястребил, маслиновата ридли костенурка, логеровата костенурка и кожесто костенурка.
15. Традиционната музика, базирана на барабани, Боду Беру (в смисъл, голям барабан) напомня за дългите отношения на Малдивите с Източна Африка преди няколко века. Музиката на Боду Беру е много ритмична и може да се възприема като трансцендентална.
16. Кокосовото дърво е един от символите на малдивската емблема. Национално дърво на островите и само естествена сянка защита на Малдивите плажове, кокосови дървета могат да растат до 30 метра и да достигнат възрастта от 100 години. Дървото им е използвано за направата на лодки.
17. Най-голямата риба в света китовата акула има своите официални местообитания в Малдивите с 3 места по протежение на архипелага. Малдивите са едно от малкото места на Земята, където китови акули могат да се срещнат през цялата година.
18. Малдивите е мюсюлманска държава и алкохолът е забранен. Но никога не се притеснявайте, любителите на коктейли и твърди напитки могат да им се насладят в хотелите предназначени за туристите. Но няма да можете да пиете алкохол навсякъде другаде.
19. Малдивите се отличава с 98 процента грамотност сред възрастните и 100 процента от децата са записани в начално училище, с 99 процента степен на дипломирането на пети клас.
20. За Малдивите, изменението на климата и нарастващото ниво на океана е много реална заплаха, като шепа острови вече са евакуирани поради нарастващите океански води, които са се намесвали с източници на прясна вода. За да привлече вниманието към техните опасения, президентът Мохамед Насхийд премества заседанието на кабинета през октомври 2009 г. на дъното на океана.

 
Ако искате да посетите Малдивите или да планувате бъдещото си пътуване, можете да се информирате - ТУК!

    
всички новиниХотели Гърция