АРМЕНИЯ - екскурзия

Армения се намира в Южен Кавказ, граничи с Грузия от север, Иран от юг, Азербайджан от североизток и югозапад и Турция от запад. Република Армения заема територия от 29 800 квадратни километра, разположена на средна надморска височина от 1800 метра. Най-високата точка е връх Арагац (4090 м), а най-ниската точка е долината на река Дебед (400 м). Столицата е Ереван.


Официално име
Република Армения (РА), кратко: Армения
 

Флаг
флаг на армения
Флагът е трицветен с три хоризонтални и равни редуващи се ивици от червено, синьо и оранжево (от горе до долу). Връзката между ширината и дължината на флага е 1/2.
 Герб
герб на армения
Гербът на Република Армения е следният: На щит, разположен в центъра, планината Арарат е представена с Ноевата арка и гербовете на четирите кралски династии на историческата Армения: от горе до ляво - на Bargratunides, от горе надясно - този на Arshakounides, от долу на ляво - този на Artashesides, отдолу на дясно - този на Rubenides. Щитът се поддържа от орел (отляво) и лъв (отдясно). Под щита има меч, както и клон на дърво, сноп от шипове, верига и панделка. Златен е основният цвят на герба на Република Армения. Цветовете на царството на историческата Армения са следните: отгоре вляво - червено, от горе надясно - синьо, отдолу на ляво - синьо, отдолу надясно - червено, с оранжево оцветена планина Арарат, позиционирана в център на щит. Гореспоменатите цветове символизират цветовете на националното знаме на Република Армения.

Химн
Химнът на Република Армения е приет на 1 юли 1991 г. от Върховния съвет на Република Армения. Основан е на химна на Първата арменска република (1918-1920 г.). Законът на РА за “Химн на Република Армения” е приет на 25 декември 2006 г. Арменският национален химн е “Нашата отечество”; текстове на Майкъл Налбандян, музика от Barsegh Kanachian.


Държавният глава
президент

Законодателен орган
Народно събрание

Държавен език
Арменски (принадлежи към индоевропейското езиково семейство)

Столицата
Град Ереван

Административно звено
Marz (общо 10), общности (общо 502)
Включително:
Урбан: 49
Включително: град Ереван с 12 административни области

Националната валута
Драм (международното признаване на AMD), разпространено от ноември 1993 г.

Географска информация
Страната е разположена в западната част на Азия, заема североизточната част на арменското плато - между Кавказ и най-близката Азия (междуречно територията между средните потоци на реките Кур и Аракс).

Площ
29743 km2 (подобно на територията на Белгия и Албания)

Средна надморска височина над морското равнище
1800 м (76,5% от територията на републиката е на височина 1000-2500 м н.в.)

Държавна граница
На север с Грузия,
На изток с Азербайджан,
На запад и югозапад с Турция,
На юг с Иран

Най-голямото разширение
от северозапад до югоизток е 360 км
от запад на изток 200 км

Най-ниската точка
В подножието на река Дебед 375 m
Планина, Плато 36.4% (в Република Армения)

Най-високата кота
Връх планина Арагац 4090 m

Високите планински върхове
Kaputdjugh 3906 m
Агдахак 3598 м
Спитакасар 3555 m
Vardenis 3522 m

Водни резерви
Годишно са общо 8.5 млрд. Евро. м3, от които 6,54 млрд. m3 - повърхностен воден поток

Най-дългите реки 
Araks 158 км
Ахурян 186 км
Воротан на 111 км
Покрит на 154 км
Раздан 141 км
Агстев на 81 км

Климат
Суха континентален

Население
Население - към 1 януари 2018 г. постоянното население на Армения (изчислено въз основа на преброяването от 2011 г.) е 2 972 732

Етнически състав
Арменци (98,1%), езиди, руснаци, асирийци, украинци, кюрди, гърци и други (според резултатите от преброяването от 2011 г.)

Религия
Християнска (Арменска апостолска църква), мнозинството от населението твърди, че са християни

Историческа информация
 • На 23 август 1990 г. - Приета е Декларацията за държавната независимост на Република Армения
 • На 21 септември 1991 година - Проведен е референдум за обявяване на независимостта
 • На 21 декември 1991 година - Армения става член на Общността на независимите държави
 • На 30 януари 1992 г. - Армения става член на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
 • На 2 март 1992 г. - Армения става член на ООН
 • На 15 май 1992 г. - Армения става член на Организацията на Договора за колективна сигурност
 • На 28 май 1992 година - Присъединяването на Армения към Международния валутен фонд
 • На 25 юни 1992 г. - Присъединяване на Армения към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС)
 • Септември 1992 г. - Армения става член на Световната банка
 • На 25 януари 2001 година - Армения става член на Съвета на Европа
 • На 5 февруари 2003 г. - Армения става член на Световната търговска организация
 • На 13 октомври 2012 г. - Република Армения става пълноправен член на Международната организация на франкофонията
 • На 10 октомври 2014 г. - На заседанието на Върховния съвет на Евразийския икономически съюз подписано споразумение за присъединяване на Република Армения към ЕСВ
 • На 24 ноември 2017 година - Република Армения и Европейският съюз сключиха всеобхватно и засилено споразумение за партньорство.

Кухня
Арменската кухня е толкова древна, колкото и нейната история, като земята, на която стои. Арменските кулинарни традиции са на възраст над 2000 години. Изобилието на месо на арменските маси е резултат от най-древното развитие на говедовъдството в арменските възвишения, което води до такова разнообразие от животни и птици. Животновъдството е и източник на различни млечни продукти - основно зрели сирена, както и кисело-млечни продукти, които служат като основа за традиционните арменски ястия и напитки.

Супите в арменската кухня са много популярни; те се приготвят толкова умело, че ще запомните техния вкус до края на живота ви.
Арменските домакини готвят ароматен хаш и висококалорични бузбаши. Супите в Армения се приготвят по различни рецепти. Има супи с кисело-млечна база, отделно приготвени бозбаш и трудни видове юфка.
Най-известната арменска супа се нарича хаш (от "хашел" - кипване). Приготвя се от говеждо или овче крака за почти 24 часа. Това е богата, вискозна, ароматна и изключително здравословна супа.
Бозбаш е супата от млади агнета и голям грах. Големите парчета месо и малките кости са полуфабрикати. След това те се изваждат от бульона и леко се пържат.
Poch е древната супа от кравените опашки. Първоначално, за да се отърве от миризмата, опашката се напоява в течаща вода. След това се нарязва, поставя се в запеканка с домати, лук, сладък и пикантен пипер. След това се прибавя вряща вода и цялата маса се кипи в продължение на три часа.
Chulumbur apur - оризова супа с пържен лук, подправена със смес от яйца и мляко.
Yaini - супа от говеждо месо със сушена костилка от кайсия
Тархана - версия на пилешки юфка
Сунки апур - гъбена супа с ориз
Anushapur - супа от сушени без костилка и наполовина кайсия

Ястия с месо
Арменска кухня - борани - това е специален култ към месни ястия в арменската кухня. Най-простите и древни ястия са известните шашлик, пастинерни месо кчучи и разбира се ястия от птици. Те се приготвят по същия начин, както преди 1500 години.
Шахликът се произнася на арменски “khorovats”. Шашлик, приготвен на мангал, се нарича “карси хпровати”. Готвеният в готвене - „хазани хорорац”; шашлик от говеждо и мазнина от овча опашка се нарича “ики-бир”. Като цяло има повече от два десетки сорта шашлик на арменски. Преди пържене месото се маринира - всеки в соса си: коняк, вино или оцет, за да се уверите, че всички парчета са пържени едновременно.
Предварителната подготовка на месото е трудна и многофазна, затова всички арменски месни ястия имат абсолютно уникален вкус.
Kyufta - нежни месни топки, приготвени от специално биено месо, варено в бульон. Първоначално месото се нарязва на тънко и след това се разбива със специален бръмбар. След като приключи получената маса с добавени яйца, брашно, сол, вода или мляко, коняк, запържен лук и подправки, ръчно се задушават суфлето и се поставя в топла вода, която постепенно се загрява до кипене. Кюфта е готова след половин час.
Долма е вкусна арменска пълнени гроздови листа. Между другото, долмата е турска дума, която означава „пълнена”. Фаршът се приготвя от мазнини, ориз, лук, пипер, сол и зеленчуци - магданоз, мента, риган и кориандър. Готовият фарс се опакова в осолени или пресни гроздови листа. Приготвя се за един час. Сервира се горещо с мацун с чесън.
Tisvzhik - говеждо сърце, черен дроб, бели дробове и свинска мас са нарязани на идентични филийки и след това пържени на тиган до полу варено. След това добавят лук, доматено пюре, сол, черен пипер и го покрийте с капак и гответе, за да завършите процеса. Ястието се поръсва със зелено преди сервиране.
Baskyrtat - изключително тънки (почти нишки) ленти от варено говеждо месо се смесват с орехи и кориандър, покрити с мацун.
Борани - пържено пиле с патладжани и мацуни.

Сладкиши
Най-известните сладкиши са кята и назук - оригинални многопластови пайове с пълнеж. Всеки слой се накисва с нанесено масло и захар - в резултат на това кята и назук имат такова топящо се тесто и мек вкус.
Всеки е чувал за баклава - вкусна медена бисквитка с дебел пълнеж от ядки. Тази и други сладкиши идват в Армения от Турция и Арабския изток.
Само още един арменски десерт, шуджух, е задължителен за празниците и новогодишните празници. Той е направен от гроздов или кайсиев сок, който се използва за приготвяне на сироп, наречен дошаб. След това дошаб се превръща в гъста целулоза с добавка на карамфил, канела или други подправки. Серия орехи се потапя в кипящата смес, за да се суши и съхранява за зимата.
Алани - сушени праскови и други плодове, пълнени с орехова паста и фруктоза, както и стафиди и други пълнежи.
 
 
Посолство на Република България в Република Армения  
Адрес: 16 Sofia str., Nor Aresh, Yerevan
Тел./Факс: +374 10 458 233
Дежурен телефон в извънработно време: +374 96405210
Работно време: 09.30 - 18.00 ч.
Консулска служба:
Телефон: +374 10 454582
Работно време с граждани: 10.00 – 13.00 ч.

E-mail: Embassy.Yerevan@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/armenia
 

Забележителности:

Армения е страна с история, която се разпространява в продължение на няколко хилядолетия, със зашеметяваща природа, с горди, но много приятелски настроени и гостоприемни хора.
Въпреки че данните за икономиката й може да не го разкрият, ключовата дума за Армения е „богата“. Има история, пълна с епизоди и събития, значими не само за арменците, но и в по-голям мащаб.

Ето някои от най-важните забележителности на Армения.

Ереван
Ереван или Джереван, столица на Армения. Разположен е на река Храздан, на 14 мили (23 км) от турската граница. Въпреки, че първоначално е записан в историята през 607 г., Ереван датира от археологически доказателства за селище на мястото от 6-ти до 3-то хилядолетие п...

Ечмиадзин
Всяка нация има своите светии и особено почитани места. За арменците по света, почти две хиляди години, това място е древният Ечмиадзин, разположен на живописната Араратска равнина. Градът с богатата си история датира от древното селище Вардкесаван, основано през II ...

Звартноц
Звартноц (Храмът на бдение, Храмът на Небесните ангели) е великолепна църква в Армения, близо до Ечмиадзин. Построен през 641-661 г. с Католикос Нерсес на мястото на събрание на цар Трдат и първият проповедник на християнството в Армения, Грегъри Просветител, осво...

манастира в Гехард
Манастирът  в Гехард и Горна Азатска долина съдържат множество църкви и гробници, повечето от които са изсечени в живите скали, които илюстрират арменската средновековна архитектура в най-високата си точка. Комплексът от средновековни сгради е разположен в пейза...

манастира Севананг
В северозападната част на езерото, на тесен скалист полуостров, се издига паметник на арменската ранно-средновековна архитектура - Севанаванският манастир. В тези древни времена полуостровът е бил самотен остров. От брега го отделя около 3 км чиста вода, в която с...

манастира Татев
Бижуто на средновековната арменска архитектура, Татев, е построено през IX-XIII век. В миналото на Татев беше трудно да се достигне, защото криволичещият път трябваше да се спусне по стръмните стени на дефилето и да пресече река на Дяволския мост, но сега Татев е лес...

Матенадаран
Матенадаран (арменски: ատենադարան), официално Институтът за древни ръкописи „Месроп Мащоц” е музей, хранилище на ръкописи и изследователски институт в Ереван, Армения. Това е най-голямото в света...

планина Арарат
Планината Арарат, турската Агри Дагу, вулканичен масив в Източна Турция, с изглед към точката, в която граничат Турция, Иран и Армения. Северните и източните му склонове се издигат от широката алувиална равнина на река Арас, на около 3300 фута (1000 метра) над морско...

Севан
Севан е високопланинско езеро в Армения, едно от най-големите езера в Кавказ, разположено в планинска купа на височина от почти два километра над морското равнище. Днес Севан и околностите му са известна забележителност в Армения, която си струва да се види от всички...

Хор Вирап
Хор Вирап е манастир, разположен в Армения, който е създаден за пръв път през 642 година. Името му произлиза от "virap nerk'in", което означава "дълбока тъмница" на арменски. Хор Вирап е едно от най-свещените и посещавани обекти в Армения, гла...

храма на Митра
Храмът Митра на Гарни (арменски: “Гарну такар”) се намира в село Гарни в провинция Котайк, Армения, и някога е бил езически храм, посветен на арменския бог на слънцето Михр. Построен в средата на І век, Храмът на Гарни забележително оцеля след разрушаване...

Често задавани въпроси относно Армения:

Къде е Армения?
Армения(Hayastan), официално Република Армения (Hayastani Hanrapetut'yun), е планинска страна без излаз на море в Южен Кавказ в Евразия. Разположена на кръстопътя на Западна Азия и Източна Европа, граничи с Турция на запад, с Грузия на север, с фактическата независима Нагорно-Карабахска република и Азербайджан на изток, и с Иран и азербайджанския ексклав на Нахичеван на юг

 Каква е валутата в Армения ?
Арменската валута се нарича AMD. Във всеки супермаркет има обменни бюра и в клоновете на банките, които могат да бъдат забелязани на всяка стъпка.

Какви мобилни оператори функционират в Армения?
В Армения могат да бъдат закупени СИМ-карти на такива оператори като „Билайн“, „Вивасел-МТС“ и „Оранж“. Можете предварително да разгледате тарифните планове на сайтовете на операторите и да изберете най-подходящия за вас. Трябва да отидете в сервизния център на избрания от вас оператор и да си купите SIM карта. Не забравяйте да вземете паспорта си със себе си. Една карта струва около $ 1.

Има ли Wi-Fi на обществени места в Армения?
Има Wi-Fi във всяко кафене и ресторант, както и във всички хотели в Ереван. Трябва само да поискате паролата от персонала.

Удобен ли е  обществения транспорт в Ереван?
В момента най-удобният градски транспорт в Ереван са автобусите. Те се движат редовно и във всички посоки. Автобусите в Ереван струват 100 AMD. Не препоръчваме да използвате микробуси; те обикновено  не са удобни. Най-удобният транспорт в центъра на града е метрото. Такситата в Армения също работят добре. Препоръчва се спиране на автомобилите само с жълти номера; те принадлежат към таксиметровите услуги. Пътуването с такси е евтино; това е около 100 драм за 1 км.

 Къде може да се купят сувенири?
Vernissage (открит пазар за сувенири) е отворен през почивните дни в Ереван. Намира се в близост до площад Република. Там можете да намерите всички видове сувенири ръчно изработени, символизиращи Армения, както и сребърни бижута на сравнително разумна цена. Освен това на централните улици в града има малки магазини за подаръци - като Арев и Художествена галерия „Далан” на улица Абовян.

Какво трябва да посетим Армения?
Със сигурност трябва да видите перлата на Армения - планинското езеро Севан, Хор Вирап, Дилижан и Татев и най-дългата канапе в света, наречена „Крила на Татев”, както и езическият храм на Гарни и манастира Гегард наблизо, издълбани в скалата.

Каква е религията на арменците?
Армения е първата страна, приела християнството като държавна религия през 301 г. По време на екскурзиите със сигурност ще научите подробностите от историята на Арменската апостолска църква.

Кои са страните, граничещи с Армения?
Армения се намира в Южен Кавказ и е съседна на Грузия, Иран, Турция и Азербайджан. През 1993 г. Турция, в знак на солидарност с Азербайджан, с която Армения е в конфликт с Нагорни Карабах, закри границата си с Армения. Армения е държава без излаз на море.

Какво е времето в Армения?
Времето в Армения е меко през зимата и горещо през лятото. През лятото температурата варира между + 22C до + 36C. Зимите са предимно студени, средната температура е между -15 ° С и -1 ° С.

Кои са традиционните арменски ястия?
Традиционните и най-популярни арменски ястия са: долма (кайма, увити в зеле или пълнени в патладжани, чушки и домати), барбекю, кюфта, хаш. Арменският хляб (лаваш) е неразделна част от арменската храна.

Коя е най-старата църква в Армения?
Най-старата църква в Армения е майката на Светия Ечмиадзин, основана през 303 година.

Кое е най-доброто място за разглеждане и снимане на планината Арарат?
Монашеският комплекс Khor Virap се намира в непосредствена близост до планината Арарат и от там лесно можете да снимате.

Къде може да се обменят пари?
В Ереван има обменни бюра, особено в големите магазини и централните места. Банките обменят и валута.
За кои услуги в Ереван е възможно да се използват банкови карти?
Банкови карти се приемат във всички банки, хотели и много централно разположени магазини и ресторанти в Ереван.

Има ли банкомати в Ереван?
Има банкомати на улиците Абовян, Тигран Мец, Туманян, Исахакян, Баграмян и Комитас, както и в близост до банките.

Вярно ли е, че има установен данък, който трябва да се плати на летището при напускане на Армения?
Не, от април 2009 г. вече не е необходимо да заплащате летищни такси от 10000 AMD при напускане на Армения.

Какво представлява електрическата система в Армения?
Електричеството в Армения е 220 волта, 50 Hz, както в почти цялата Европа. Стандартът за арменски контакт е ЦИЕ, предимно без линии. Изходните адаптери за стандартите на различните страни могат да бъдат закупени в почти всички магазини за домакински уреди и електроника в Ереван.

Какво е разстоянието между България и Армения ?
Разстоянието между градовете София, София-град, България и Ереван, Yerevan, Армения, изчислява по направленията маршрут на карта - 2 308 km или 1 431 миля

Какъв е стандарта на живот в Армения ?
Разходите за живот в Армения са с 13.38% по-ниски, отколкото в България.
Средна месечна заплата (след данъчно облагане) 553.52 лв
Храна, Евтино Ресторант - 9.72 лв
Храна за 2-ма души, Среден клас Ресторант, Три блюда - 42.40 лв.
McMeal в McDonalds (или еквивалентен комбо храна) - 8.83 лв.
Местна бира (0.5 литра) - 2.12 лв
Вносна бира (бутилка от 0.33 литра) - 2.92 лв
Капучино (обикновен) - 3.21 лв.
Кокс / Пепси (бутилка от 0.33 литра) - 1.08 лв
Вода (бутилка от 0.33 литра) - 0.74 лв
Бутилка вино (среден клас) - 8.83 лв
 Хотели Гърция