Казахстан

Казахстан (Казахстан), една от най-големите държави в света, е особено очарователен поради живописното си разнообразие: централноазиатската държава предлага степни пейзажи, високопланински пейзажи и дори крайбрежни пейзажи. В планините Altaj и Tien Shan, в огромни степни езера и диви реки, любителите на природата и активните туристи ще си струват парите. Оживените градове като Алмати или столицата Астана, оживените базари и традиционното гостоприемство очакват посетителите. Преди няколко години Казахстан въведе освобождаване от виза за престой до 15 дни за редица страни от Западна и Западна Европа. Това означава, че пътуванията до Казахстан са лесни за организиране.
Пристигане и заминаване
В момента само Lufthansa и Air Astana летят директно до Астана, само Lufthansa лети директно до Алмати. Много авиокомпании предлагат връзки до двата града чрез родните си летища. Б. KLM през Амстердам, Austrian Airlines през Виена, Turkish Airlines през Истанбул, Belavia през Минск и др.
Магазини/сувенири
Всички предмети върху филц (килими, пантофи, кукли, камили, малки юрти) и кожа (особено „камча“, къс бич за езда, е много популярен, също кожени бутилки за седла), бижута (много красиво обработено бяло сребро, поставени полускъпоценни камъни), Национално облекло (дълги, бродирани палта, жилетки, шапки и шапки), тъкани килими. Понякога можете да си купите красиви картини в галериите и по улиците на художниците. Казахски коняци и водки в горните ценови диапазони, билкови ликьори, мед, подправки, хайвер - бъдете внимателни при внос в Германия, може да са скъпи - или сладките също са популярни.
Изисквания за влизане/митници
Германските граждани вече не се нуждаят от виза за Казахстан за престой до 15 дни. Тази добре дошла промяна ще направи живота много по-лесен както за бизнес пътуващите, така и за свободното време. Безвизовото влизане ще отвори вратата към тази красива страна за вас, независимо дали искате да посветите ваканцията си изцяло на страната Казахстан или търсите интересно и приятно преживяване по пътя към вашата дестинация.
Ако трябва да декларирате нещо, при влизане трябва да се попълнят два екземпляра от митническата декларация - бланките са налични в самолета или те са изложени на летището за пристигане. Един екземпляр ще се съхранява при преминаване на митническия пункт. Вторият се сравнява при заминаване с копието, което пътникът трябва да попълни в този момент. Контролът при заминаване обикновено е по-строг, отколкото при влизане.
Хотелът се грижи за многократната регистрация в местните власти в различните райони на Казахстан.

Електричество
За съжаление вече не е нещо разбираемо във всяка част на страната, през 90-те години линиите до отдалечени части на страната бяха прекъснати и сребърни поради необходимост. В някои региони все още може да има прекъсвания на тока. В много къщи, включително по-старите хотели, контактите са малко старомодни. Потребителите на електрически уреди, донесени със себе си, трябва да се уверят, че техните устройства имат плоски щепсели или да носят адаптер. Напрежение: 220 V, честота: 50 Hz.
Снимка и заснемане
Почти навсякъде хората обичат да се снимат и снимат, понякога се бутате в полезрението. Независимо от това, човек трябва да задава въпроси, преди да запише сцена, особено когато униформените влязат в картината. Лошите места и хората, които очевидно не се справят добре, не бива да се снимат демонстративно. На някои места фотографирането е разрешено само в ограничена степен (гари, летища) или обикновено е забранено (обекти на националната сигурност). Рискувате строги наказания за неспазване на тези правила.
Здравеопазване/медицинско обслужване
Кулинарни:
По принцип водата трябва или да се вари, или да се стерилизира по друг начин, или да се купува опакована преди да се пие, да се мият зъбите и да се правят кубчета лед. Когато купувате пакетирана вода, уверете се, че оригиналната опаковка не е отворена.
Непастьоризираното мляко трябва да се вари. Смесете сухо и консервирано мляко само със стерилна вода. Не трябва да се консумират млечни продукти от сурово мляко. Месните и рибните ястия трябва да се консумират само добре приготвени и поднесени горещи. Трябва да се избягва консумацията на свинско, сурови салати и майонеза. Зеленчуците трябва да се варят, а плодовете да се белят. През лятото има повишен риск от диария поради по-високите температури и ястията, приготвени с повече масло и животински мазнини, отколкото в Германия. Съществува риск от хранително отравяне, особено през лятото, поради липсата на подходящо, климатизирано съхранение на храни.

В традиционния и йерархичен Казахстан се носят по-консервативни дрехи. Особено сред мюсюлманските жители не трябва да се разкрива твърде много кожа, особено от жените. Дълбоките деколтета и прекалено тесните дрехи се считат за неприлични и се мръщят. При посещение на джамии трябва да се спазват обичайните правила в ислямските страни.
Климат и време за пътуване

Страната Казахстан, която се простира на огромна площ в Централна Азия, има широк диапазон от температури и метеорологични условия. Най-северната точка е на същата географска ширина като Лондон, докато най-южната зона е на височината на Мадрид. По-голямата част от страната се състои от степи и пустини, но има и планински райони и зелени пейзажи. В зависимост от региона на страната климатичните условия се различават доста значително. Във водосборния басейн на най-ниската точка в страната, Карагиевата депресия (132 м под морското равнище), климатът разбираемо се различава от този на Хан Тенгри, най-високата планина в Казахстан на 7010 м. Поради голямото разстояние до моретата на тази земя, в Казахстан доминира относително суров континентален климат. На север има дълги и студени зими, а в крайния юг меки зими, с редовни студове почти в цялата страна. На север лятото е дълго и сухо. Те са много топли в центъра, изключително горещи на юг и доста ниски и меки в планинските райони. По-голямата част от страната има малко валежи и има силен вятър.

Климат в Алмати
В Алмати, в югоизточната част на страната, дневните температури рязко се повишават през пролетта. От около 5 ° C през март, той става повече от 20 ° C през май. Нощните стойности се увеличават от температури малко под точката на замръзване през март до стойности над 10 ° C (май). По-голямата част от валежите през годината падат през това време, с десет дъждовни дни през март, април и май.
От юни до август дневните пикове редовно са над 25 ° C, докато през нощта не се охлажда от 15 до 18 градуса. През есента стойностите падат непрекъснато от 23 ° C през септември (10 ° през нощта), над 15 ° C през октомври (5 ° през нощта) до около 5 ° C през ноември (-1 ° през нощта).
През зимата става хладно, но много по-малко, отколкото на север или в центъра на страната. От декември до февруари най-ниските температури през нощта са между -5 и -10 ° C, докато настъпват ежедневни пикове, които са предимно малко над точката на замръзване.

Unt в следствие
Таксита
На много места в Казахстан има евтини таксита. В допълнение към официалните превозни средства, някои частни лица предлагат своето превозно средство за транспорт. Длъжностните лица често съветват да не се използва тази услуга, но много пътуващи се застъпват за този вид транспорт. Някои таксиметрови шофьори предлагат услугите си на напълно завишени цени, когато осъзнаят, че имат работа със западни туристи. Еднопосочните пътувания в рамките на един град не трябва да струват много повече от еквивалента на две до пет евро. Пътуващите трябва да могат да платят точно уговорената сума, в противен случай рискуват да не получат промяна.

Метро/трамвай
В Алмати има метро система, която в момента змие през града на една линия (към юни 2014 г.). Планирани са втора и трета линия. Има и трамвай. В момента в Астана се изгражда метро. Има функционираща трамвайна мрежа в Оскемен, Павлодар и Темиртау.

Митници/гостоприемство/взаимодействие
Запознайте се, поздравете, опознайте се
Поздравите обикновено са доста официални в строго йерархичен Казахстан. Ръкостискането не се прави набързо, а всъщност се празнува, често се прави с двете ръце (поне временно) и придружено от искрена усмивка.
При среща с мюсюлмански казахи трябва да се отбележи, че благочестивите мюсюлманки няма да стиснат ръката на непознат мъж. Ако обаче протегнат ръка, пътниците трябва да върнат любезно ръкостискането. В Казахстан добрите приятели предпочитат да се прегърнат, отколкото да си стиснат ръцете.
Казахското име обикновено се състои от собствено име и бащина икона (бащино име, което обикновено завършва на -ich или -ovich). От уважение към местните жители трябва да се обръщат само с собственото си име, когато го предлагат.

Подаръци
Ако сте поканени в къщата на казахстанско семейство, трябва да се отбележи, че мюсюлманите не пият алкохол. Малките десерти обикновено са добре дошли, особено ако идват от родната страна на подарителя. Подаръците обикновено се отварят пред дарителя веднага след получаването им.

Обноски на масата
Повечето жители на Казахстан са изключително добри домакини и обичат да приемат гости с пищни ястия в дома си. Ако не е поканено хранене, има поне чай и малки закуски, особено хляб. Хлябът е свещено, така че предлагането на хляб на някого е изключително уважителен жест. Ако сте сити, трябва да оставите нещо в чинията си, в противен случай ще бъде дадено по-късно. В определени райони се приготвя овча глава като специален знак на чест.


 Хотели Гърция