Мозамбик

Мозамбик
Информация
Население22894000
СтолицаМапуто
Валутаметикал (MZN)
Телефонен код+258
Езикпортугалски
Местоположение
Мозамбик, официално Република Мозамбик, е страна в югоизточна Африка с площ от 801590 кв.км. Страната граничи с Индийския океан на изток и с Танзания на север. Малави и Замбия са на северозапад, Зимбабве на запад, а Суазиленд и РЮА на юг. Днешните мозамбикански земи са били открити от Вашку да Гама през 1498 и станали португалска колония през 1505. Мозамбик е член на общност на португалоезичните държави и на общността на нациите. Сухия сезон продължава от април до септември, когато е и най-доброто време да се посети страната. Дъждовният период продължава от октомври до март, когато средните температури са около 31° C и има значителни по количество валежи. Макар,че португалският е официалният език в Мозамбик,по-голямата част от населението говори на други, африкански езици. Над 99% от населението са африкански племена - Маконде, Яо, Суахили, Тсонга и др. Останалата част са европейци и индийци.
Градове в Мозамбик
Мозамбик е разделен на 10 провинции и столицата Мапуто (Maputo), която има статут на провинция. Провинциите са разделени на 146 окръга (дищриту). По-големи градове в Мозамбик са Бейра (350 хил. ж.), Нампула (Nampula)(230 хил. ж.), Инямбане (Inhambane)(150 хил. ж.), Тете (100 хил. ж.). Административно деление на страната е на 11 провинции (в т.ч. и Мапуту). Главните морски пристанища са в Мапуту, Бейра (Beira), Келимане, а международни летища са Мапуту и Бейра. Пемба е крайбрежен град в гърлото на големия залив в северната част на страната. Други места,които са подходящи за почивка са Байкаса, Барра, Тофу. Столицата Мапуто е доста добре озеленена, като предлага интересни места за забавление и един музей на динозаврите и на камъните.
Замъци в Мозамбик
Крепостният град Мозамбик (Island of Mozambique) се намира на остров, който е бивша португалска фактория по пътя към Индия. Неговата впечатляваща архитектурна цялостност се дължи на последователното използване на сходни строителни техники, материали и принципи при украсяването. Това е единственият обект в Мозамбик, който е под егидата на ЮНЕСКО и е част от Световното природно и културно наследство
Забележителности в Мозамбик
Освен, че земите на Мозамбик са една от най-древните държави в света, тукашните брегове са магнит за туристите от цял свят. Плажните ивици на страната са райски кът. Остров Мозамбик е перла в райската корона на Мозамбик. Разположен във водите на Индийския океан, островът се само на 4 км от брега на държавата, в непосредствена близост до остров Мадагаскар. Предлага тиха и спокойна атмосфера. От незапомнени времена бреговете на Тофу и Мома сасчитани за благословени с красотата си. миналото. Районът Тофу има отлично организирана туристическа инфраструктура. Барра пък притежава уникално чисти дюни, мангови гори и палми. Пемба е едно от най-приятните места за културно исторически туризъм - има интересен Стар град, наречен Байкса, и пленяваща архитектура. Популярен в града е плажът Уимби и кораловия риф. Крайбрежието до Прая де Макути носи названието “Прекрасните пясъци” и навсякъде може да се натъкнете на останки от корабокруширали плавателни съдове от миналото.
Езера в Мозамбик
Язовир Баса (Cahora Bassa) на река Замбези представлява второто по големина сътворено от човешка ръка езеро в Африка. Езерото Малави има брегова ивица с Мозамбик. Малави е третото най-голямо езеро в Африка и осмото - за цял свят. В Мозамбик езерото е познато под името Ниаса (Lago Niassa). Езерото (Lake Amaramba) е туристическо място, разположено край границата с Малави. Намира се северно от езерото Чита (Lake Chiuta).
Паркове в Мозамбик
Мозамбик е надарена с богата природа и красиви крайбрежни ивици. Растителността е представена от редки гори по платото, влажни савани в равнините и вечнозелени галерийни гори по реките. Около 25 % от територията са заети от гори. Популярни с разнообразната си флора и фауна са Национале парк Горонгоса (Gorongosa National Park) и архипелага Коримбас (Quirimbas Archipelago & Quirimbas National Park), заемащ северната част на страната. Паркът може да е една от вашите живописни и уединен туристически дестинация в Мозамбик, като е достъпен от Пемба.
Национален парк Крюгер
Национален парк Крюгер
Планини в Мозамбик
Северните части от територията на Мозамбик са заети от Източноафриканското плато, с най-висока точка връх Намули (2 419 м), което стъпаловидно се понижава на запад и изток. На запад е масивът Инянга с най-висока точка на страната връх Бинга (2 436 м). По дължина на границата с ЮАР са разположени вулканичните планини Лебомбо, а океанското крайбрежие е заето от заблатената Мозамбикска низина, широка 80-400 км.
Реки в Мозамбик
По-големите реки в Мозамбик са Замбези, Лимпопо (Limpopo River‎), Сави (Save River), Рувума (Ruvuma River‎). Река Комати (Komati River) тече в продължение на 480 км през РЮА, Мозамбик и Свазиленд. Лимпопо е дълга цели 1,750 км. След река Замбези, Лимпопо е най-дългата река в Африка, която се влива в Индийския океан.
Пещери в Мозамбик
В платото Черингома (Cheringoma plateau) в Мозамбик, заемащо площ северозападно от пристанището Бейра (Beira) има около 63 пещери, които са детайлно проучени.
Църкви в Мозамбик
Религиите,които изповядва населението са: католицизъм (23.8%), ислям (17.8 %), ционизъм (африканска форма на християнствово) (17.5 %) и 23.1% са нерелигиозни. В северната част на Мозамбик се намират красиви обекти на световното историческо наследство като параклисът Носа Сенхора де Балуарте. Това е и най-старата европейска постройка в Южното полукълбо, построена още през 1522 година. Тъй като в Мозамбик има доста католици, в големите градове на страната впечатление правят красивите катедрали. В Пемба е катедралата Сау Пауло (Catedral de São Paulo), а в столицата Мапуто е голямата катедрала Catedral Metropolitana de Nossa Senhora da Conceição.
Манастири в Мозамбик
Водопади в Мозамбик
Един от мощните и завладяващи със силата си водопади в Мозамбик е Лурио (LÚRIO waterfalls), намиращ се в близост до град Пемба.
 
Хотели Гърция