Нигерия

Основни факти за Нигерия

Нигерия е икономическият гигант на Западна Африка и по-скоро бизнес дестинация, отколкото туристическа атракция. Нигерия е най-населената държава в Африка и е много културно разнообразна. Нигерия има редица атракции за посетители, включително интересни исторически забележителности, цветни фестивали и оживен нощен живот. Но това е петролът на Нигерия, който привлича повечето чужденци в страната и репутацията му като малко променлива и корумпирана страна, която отвлича туристите.

Местоположение: Нигерия се намира в Западна Африка, граничеща с Гвинейския залив, между Бенин и Камерун.
Площ: 923 768 кв. Км, (почти два пъти по-голяма от Калифорния или Испания).
Столица: Абуджа
Население: Повече от 135 милиона души живеят в Нигерия
Език: английски език (официалният език), Хауза, Йоруба, Игбо (Ибо), Фулани. Френският език също е широко разпространен особено сред търговците със съседите на Нигерия.
Религия: мюсюлманин 50%, християни 40% и местни вярвания 10%.
Климат: Нигерийският климат варира при екваториалното време на юг, тропически в центъра и сух на север. Дъждовните сезони варират в рамките на регионите: май - юли на юг, септември - октомври на запад, април - октомври на изток и юли - август на север.
Кога да отидете: Най-доброто време за посещение в Нигерия е от декември до февруари.

Валута: Наира

Най-интересните забележителности на Нигерия:
За съжаление, Нигерия преживява насилие в някои от своите региони, затова проверете официалните предупреждения за пътуване, преди да планирате пътуването си.

Лагос - Търговската столица на Западна Африка, Лагос е оживено, оживено място с население от 10 милиона души. Градът има отличен нощен живот, много улични пазари и приличен Национален музей. Ако вземете основните предпазни мерки за безопасност, ще се радвате на най-жизнерадостната градска Африка.
Национален парк Yankari - най-популярният национален парк в Нигерия се намира в саваната на североизточната част. Yankari е популярна еко-дестинация, с много диви животни, включително слонове, и прекрасни горещи извори.
Jos - Наскоро разтърсван от насилие, Джос е наистина много приятен град с интересен музей и малък парк за дивата природа, където пигмейските хипопотами са основната атракция. Климатът е хубав и прохладен и няма да пропусне да посети града
Кано - главният град в северната част на Нигерия има много интересни забележителности за посетителите, включително традиционните жилища на хауса, пазари, джамии, дворецът на емир и оригинални язовири за боядисване.
Пътуване до Нигерия
Международни летища в Нигерия: международното летище Murtala Mohammed (код на летището: LOS) се намира на 14 километра северозападно от град Лагос и е основната входна точка в Нигерия за чуждестранни посетители. Нигерия има няколко други големи летища, включително Кано (на север) и Абуджа (столицата в Централна Нигерия).
Пристигане в Нигерия: Повечето международни полети до Нигерия идват през Европа (Лондон, Париж, Франкфурт и Амстердам). Arik Air лети до Нигерия от САЩ. Предлагат се и регионални полети. Буш таксита и автобусите за дълги разстояния пътуват до и от съседните страни на Гана, Того, Бенин и Нигер.
Посолствата / визите на Нигерия : Всички посетители на Нигерия трябва да имат виза, освен ако не сте гражданин на държава от Западна Африка. Туристическите визи са валидни 3 месеца от датата на издаване.

За повече информация относно визите вижте уебсайтовете на посолството в Нигерия.

Икономиката и политиката на Нигерия
Икономика: богатата на петрол Нигерия, която отдавна е потънала от политическа нестабилност, корупция, неадекватна инфраструктура и лошо макроикономическо управление, предприе редица реформи през последното десетилетие. Бившите военни управници в Нигерия не успяха да диверсифицират икономиката от прекомерната си зависимост от капиталоемкия петролен сектор, който осигурява 95% от приходите от чуждестранна валута и около 80% от бюджетните приходи. От 2008 г. насам правителството започна да показва политическата воля за осъществяване на пазарните ориентирани от МВФ реформи, като модернизиране на банковата система, ограничаване на инфлацията чрез блокиране на прекомерните искания за заплащане и разрешаване на регионални спорове относно разпределението на доходите от нефтената индустрия.


През ноември 2005 г. Абуджа спечели одобрението на Парижкия клуб за сделка за облекчаване на дълга, която елиминира дълга от 18 млрд. Долара в замяна на плащания в размер на 12 млрд. Долара - общ пакет от общо 30 млрд. Долара от външния дълг на Нигерия в размер на 37 млрд. Долара. Сделката подчинява Нигерия на строгите преразглеждания на МВФ. Въз основа основно на увеличения износ на петрол и високите цени на петрола в световен мащаб, БВП нарасна силно през периода 2007-2009 г. Президентът YAR'ADUA обеща да продължи икономическите реформи на своя предшественик с акцент върху подобренията в инфраструктурата. Инфраструктурата е основната пречка за растежа. Правителството работи за изграждането на по-силни публично-частни партньорства за електроенергия и пътища.

История / Политика: Британското влияние и контрол върху това, което ще стане Нигерия и най-гъсто населената държава в Африка, нарасна през 19 век. Серия от конституции след Втората световна война даде на Нигерия по-голяма автономия; независимостта дойде през 1960 г. След близо 16 години военно управление през 1999 г. бе приета нова конституция и приключи мирен преход към цивилното правителство. Правителството продължава да се изправя пред трудната задача за реформиране на икономика, основана на петрол, чиито приходи са били похабени чрез корупция и лошо управление и институционализиране на демокрацията. Освен това Нигерия продължава да изпитва дългогодишно етническо и религиозно напрежение. Въпреки че президентските избори през 2003 и 2007 г. бяха засегнати от значителни нередности и насилие, Нигерия в момента преживява най-дългия си цивилен период след обявяването на независимостта. Общите избори през април 2007 г. отбелязаха първото прехвърляне на властта от цивилно на цивилни в историята на страната. През януари 2010 г. Нигерия пое безсрочно място в Съвета за сигурност на ООН за мандата 2010-2011.

Източници и повече за Нигерия
Нигерия Пътеводител
Абуджа, столицата на Нигерия
Нигерия - CIA World Factbook
Родината Нигерия
Нигерийска любопитство - блогове
 Хотели Гърция