Севиля - градът на Дон Жуан

Севиля - градът на Дон Жуан
11.Март.2020 г.
Севиля е град в Южна Испания, център на автономна област Андалусия и провинция Севиля. Разположен е на река Гуадалкивир. Населението на града е около 690 000 души, а на градската агломерация около 1,4 милиона души, което я поставя на четвърто място в Испания.

Дон Жуан
Кой не знае, кой не е чувал за прословутия Дон Жуан? До ден днешен той е известен с големите си приключения, свързани с жени и способностите си да прелъсти всяка млада дама, пленила сърцето му!

Нека обаче да се върнем малко назад във времето...
Името на Дон Жуан става синоним на безскрупулен любовник още в първата трагедия на Тирсо де Молина, в която той е главен герой – „Севилският измамник“ и след това персонажът му участва в още много трагедии и комедии.

Севиля има древна и дълга история – градът възниква още през VIII-IX в. на сегашното си място и предлага много интересни забележителности на своите гости. Градът е разположен край бреговете на единствената плавателна река в Испания и е речно пристанище. Сред любимите занимания на мъжете е конната езда, а на жените – танците. Градът се асоциира най-вече с думите фламенко, фиеста и сиеста.

Севиля умело съчетава елегантното си арабско наследство с драматична римска история. Тук се намира една от най-великолепните катедрали на Иберийския полуостров с прочутата кула Ла Хиралда, дворецът Алказар, както и архивът на Индиите, където се пазят много карти и документи за Великите географски открития. В Севиля добре представена е и модерната и съвременна архитектура, а пример за това са Чадърите на Севиля, както и павилионите от Световното изложение от 1992 г., проведено в града по случай 500 години от откриването на Америките.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Севиля:
  • Рай за филмови прожекции
В Севиля са били снимани много известни сцени от големи филмови заглавия от различни жанрове – фентъзи, екшъни, комедии, драми. Ето част от филмите, които са заснети в Севиля: „Клуба на офицерите в Кайро“, „Йерусалим“, „ Star Wars Episode II: Атака на клонингите“, „Лорънс Арабски“, „Диктаторът“ и т.н. Паркът „Мария Луиза“ и площад „Испания“ са местата, които най-често се използват за снимки.
  • Родно място на тапасите
Много испански региони твърдят, че са родното място на прочутите испански тапаси и все пак Севиля има най-силните претенции. Тапасите първоначално са се правели от тънки филийки хляб, сирене или месо и са били поставяни като похлупак върху чашите с вино. Впоследствие са се появили различни разновидности, а днес има цели ресторанти и шеф-готвачи, които се занимават само с тапаси.
  • Родина на някои от най-добрите испански фестивали
Едно от най-популярните събития в Севиля е Пролетния панаир (Feria de Abril) с изобилие от танци, напитки и вкусна храна. Друго събитие, което събира хиляди посетители, е Semana Santa – седмицата преди Великден, когато се провеждат множество пищни религиозни шествия.
  • Портокалите на Севиля
Портокалите, които се отглеждат в Севиля, са горчиви на вкус, а не са стандартните сортове, които сме свикнали да консумираме. Съдържат много витамин С и са идеални за приготвяне на мармалад.
  • Подходяща за посещение през цялата година
Севиля е благословена с хубаво и слънчево време през по-голяма част от годината, като средно вали само 80 дни годищно. Това е и един от най-горещите градове в Европа, където температурите често достигат 35°C. Най-високата температура, регистрирана някога в Европа, е отчетена в Севиля през далечната 1881 г. +50°C!
  • Дом на 2 футболни клуба
Известният в цял свят „Sevilla FC“ е най-старият спортен клуб в Испания, посветен на футбола. Те обаче не са единствени, тъй като някои местни жители подкрепят повече „Real Betis Balompie“. И двата футболни отбора имат знаменито съперничество и често играят помежду си на стадион „Ramon Sanchez Pizjuan“.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Севиля - ТУК!
всички новиниХотели Гърция