Топ атракции в Москва - част II

Топ атракции в Москва - част II
22.Януари.2020 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои от топ атракциите на Москва (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция атракции на руската столица:
  • Оръжейната палата
Оръжейната палата е един от най-старите руски музеи, намиращ се на територията на Кремъл. В музея се намират над 4000 скъпоценни предмети, събирани от руските царе в продължение на столетия. Оръжейната палата е основана по времето на Иван III под името „Голямата хазна“ и се е намирала между Архангелския и Благовещенския събор. През 1737 г. Оръжейната палата и част от нейните съкровища изгарят. Новото задание на палатата е построено през 1851 г. от архитекта Константин Тон. Колекцията на музея е поместена в 9 зали и включва изящни бижута, мъжки и дамски дрехи, карети, брони, оръжия и още очарователни предмети от културно-битовия живот през различните епохи.
  • Московският държавен университет
Московският държавен университет е най-престижното и най-голямото висше училище в Русия. Основан е с указ на императрица Елизавета от 1755 г. по инициатива на учения Михаил Ломоносов, чието име носи и самият университет. Учреждението се приема като обект на културно наследство на цялата страна. Към неговата собственост принадлежат и четири музея, ботаническа градина, научен парк, научна библиотека, културен център, издателство и още много. През последните години Московският държавен университет продължава да разкрива нови факултети, центрове, катедри и лаборатории. По този начин висшето учебно заведение осъществява много нови междудисциплинарни програми.
  • Метрото в Москва
Метрото в Москва стартира своята дейност през далечната 1935 г. с една 11-километрова линия, свързваща едва тринадесет станции. Днес обаче, руската подземна железница е една от най-натоварените транзитни системи в света, обхващаща повече от 300 км. и осигуряваща достъп до повече от 200 станции по трасето на метрото и 13 линии. Сред станциите на московското метро е и първата в света, разположена на мост. Често наричат московското метро „най-големият подземен музей в света“ заради красивите мозайки и аристократичния му облик. Самият Сталин държал станциите да са вдъхновени от руската аристокрация и стилистично да изглеждат като същински дворци.
  • Болшой театър
Болшой театър води своето начало от далечната 1776 г., когато императрица Екатерина II разрешава провеждането на театрални представления. Публиката има възможност да се наслади на най-ярките шедьоври на руската и световна музикална класика от 19-ти и 20-ти век, както и на спектакли, създадени специално по поръчка на театъра. Трупата в Болшой театър наброява 900 артисти – певци, балетисти, музиканти и още. Специално внимание е обърнато в създаването на театралната зала – всеки детайл в нея работи за качествения звук. Казват, че залата е изградена като огромен музикален инструмент и затова през 19-ти век Болшой театър се слави като театъра с най-добрата акустика в световен мащаб.
  • Храмът "Христос Спасител"
Храмът „Христос Спасител“ е разположен на брега на река Москва и в нея има действащ църковен музей. Сградата е построена в рамките на дълъг период от време – за повече от 50 години. Храмът е построен в чест на победата на Русия във войната с Наполеон. Императорът лично избрал мястото за строежа на брега на река Москва – близо до Кремъл, като през 1837 г. учредява специална комисия за построяване на новия храм. Катедралата оцелява при три политически режима, но претърпява и едно събаряне и е от онези атракции, които обезателно трябва да бъдат посетени в Москва.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Москва - ТУК!
всички новини