Вашата оценка

Топ атракции в Москва - част I

Топ атракции в Москва - част I
15.Януари.2020 г.

Днес ще ви разкажем по-подробно за впечатляващите атракции в руската столица и ще имате възможността мислено да се пренесете около границите на река Москва, да се настаните удобно в Болшой театър и да се разходите из Червения площад. Едва ли е възможно в няколко реда и с няколко думи да се опише великолепието и могъществото на Москва. А сега ви предлагаме да насочите вниманието си в следващите редове и да се потопите в атмосферата на Москва.
 

  • Червеният площад

Червеният площад е централният и най-стар площад в Москва, като дължината му е 330 м, а ширината – 70 м. Възниква през 15-ти век като свободно пространство, което било необходимо да отдалечи нападателите от стените на Кремъл. Постепенно мястото се превръща в търговско средище на града. Три от главните улици на града водят точно до площада. Червеният площад се намира край североизточната стена на Кремъл. На запад от него се разполага Московският Кремъл, на изток – ГУМ и Китай-город, на север – Историческият музей и Съборът на казанската икона на Божията майка. В южната част на площада се намира катедралният храм „Свети Василий Блажени“.

  • Кремъл
Кремъл е величествен архитектурно-исторически комплекс и символ на Русия. Разположен е на хълм над река Москва, в центъра на столицата. Построен като отбранителна крепост с високи стени и кули, комплексът се разраства и променя през годините. Днес се ползва официално като резиденция на президента на Русия. Комплексът включва 5 двореца, 4 катедрали, църкви и внушителни крепостни стени с 20 кули, най-високата от които е 70 м. В Кремъл, известен още като „сърцето на Москва“, можете да видите известни площади, множество музеи и внушителни постройки на площ от 27 500 кв. км.
  • Катедралата "Свети Василий Блажени"
Катедралата „Свети Василий Блажени“ е построена по заповед на Иван Грозни по случай победата над Казанското ханство. Състои се от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях 9-та църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. В момента „Свети Василий Блажени“ е филиал на Държавния исторически музей на Русия и също така е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. 4 от 8-те параклиса на храма са кръстени на църковните празници, белязали ключови събития по време на Казанския поход. „Свети Василий Блажени“ е сред най-известните забележителности в Русия и е символ на Москва. През 1588 г. от североизток към храма е пристроена постройка, осветена в чест на Василий Блажени, мощите на когото се намират точно в тази пристройка.
  • Третяковската галерия
Третяковската галерия е художествен музей в Москва, основан през далечната 1856 г. от руския търговец Третяков. Галерията е най-важното хранилище на руското изкуство и разполага с над 130 000 произведения, включващи живопис, графика и скулптура. В първите десетилетия на 20-ти век руските художници са в авангарда на европейското изкуство и творбите на Кандински, Шагал, Малевич са изложени в галерията. Друга основна атракция е изключителната сбирка от икони от 11-ти век. Главната галерия датира от началото на 20-ти век – великолепна сграда в руския ар нуво стил, която включва дома на Третяков. Фасадата на сградата е дело на руския художник Васнецов, който я създава с мотиви, насочващи към руските народни приказки.
  • Стари Арбат
Улица „Арбат“ или „Стари Арбат“ е живописна пешеходна улица, намираща се в самия център на Москва. Това е една от най-известните и посещавани атракции в руската столица, тъй като там може да се видят редица паметници и уникални исторически сгради – къщата музей „Александър Пушкин“, театър „Вахтангов“ и още. Не пропускайте да посетите някои от китните заведения, разположени на улица „Стари Арбат“ и да се насладите на невероятните кулинарни изкушения, които предлага руската кухня. През 18-ти век улицата е считана за едно от най-престижните места за живеене в Москва. Дължината й е около 1000 метра и води своето начало от площад „Арбат“.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Москва - ТУК!
всички новини



Хотели Гърция