Хотели БРЕСТОВИЦА, България

БРЕСТОВИЦА

БРЕСТОВИЦА

Брестовица е село в Южна България. То се намира в община Родопи, област Пловдив.
По предание Брестовица съществува отпреди 13 века. В землището на с. Брестовица са открити следи от праисторическо селище, обитавано през халколита. Намерени са каменни оброчни плочи с изображение на тракийския конник, сребърни монети и др.
Сведения за селото, под името „Брестовче“ има в регистъра на акънджиите от 1472 г. и под името „Прастовча“ в регистъра на доганджиите-соколари от 1477 г. Селото е старо, съществувало е през Средновековието.
Запазени са останки от манастира Св. Никола, строен по време на Търновското царство и опожарен при голямото помохамеданчване през 1666 г. В Пловдивската митрополитска библиотека се съхранява ръкописно Четвероевангелие от в 17 век, Месецеслов с избрани тропари от 15 век и др., които дават основание да се предполага, че в манастира Свети Никола са се трудили книгописци.
Името на селището се споменава за първи път в турски регистър от 1576 г., където е отбелязано с българското име Бирестувиче, а по-късно носи и турското име Дереджикьой.
Според свидетелства на посетили селото през 1861 година американски мисионери, в него има две църкви и училище със 150 ученици.
При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Брестовица е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Не се колебайте да се свържете с нас и нашите агенти с едно обаждане на: 0745 60820 или 0879 347097, като по телефона ще можете да направите бърза консултация относно хотелите, наличните места и актуални цени и промоции.
За да планирате Вашата незабравима почивкa в село Берковица се доверете на екипът на ТА Интерлакс!
Сортирай по цена Сортирай по категория Сортирай по азбучен ред
ХОТЕЛ ТОДОРОФФ - СЕЛО БРЕСТОВИЦА 4
38 лв.