Хотели ВАРВАРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ, България

ВАРВАРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

ВАРВАРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

Варвара е най-голямото и твърде характерно в географско и историческо отношение село в Септемврииска община, разположено в полите на Милеви скали. Землището му, като на старо село, е обширно и се простира върху северния склон на този скален рид, в пролома на Чепинска река и доста на север в Пазарджишкото поле. Селото е било построено около рекичките Голям дол и Изворско дере, недалеч от Чепинска река. Намира се на 320 м. надморска височина, като най-високата точка се явява Градището с височина / 520м./
От всички села в полите на Милеви скали най-богато и интересно със старите си поселищни отношения е Варвара. Археологическите паметници от времето на траките са много /могили, средновековни крепости, параклиси и др./. Един от най-забележителните параклиси е разположен югоизточно от Варвара. Начинът на строеж на този параклис показва, че е ранно средновековен. По-интересни параклиси от тази епоха са още четири, един от които е параклис “Св. Варвара“. От историческите справки е заключението, че на мястото на тракийското селище при могилите, на около 500 м. северно от днешното селище през Средните векове се явява българско селище с главна черква “Св. Варвара“, която му дава името си. Това селище с имотите си е било дарение на Бачковския манастир. Вероятно около 1500 г. са настъпили тежки години и в последствие на около 500 м. разстояние се създава ново  неселено място със същото име. Едва в началото на ХІХ век се построява нова черква “Св. Варвара”.
Новите квартали се развиват на изток, при изхода на пролома. Надморката височина на Варвара е около 270 м.
Чепинската река е най-важният хидрографски фактор в землището на с. Варвара. Тя се явява и граница между Ветрен дол и Варвара. Водната и сила може да бъде използвана и понастоящем за изграждане на малки ВЕЦ.

Забележителни тук са Варвараските минерални извори със старите бани, които се намират на 5 км. навътре в пролома на Чепинската река. През 1957 г. е направен първият сондаж на около 150 м. Водата от сондажа е със сярно съдържание и температура около 92 градуса. В последствие са направени още няколко сондажа. Варвара се намира на 6 км от Септември и 19 км. от Пазарджик. Най-близките селища са: Ветрен дол, Симеоновец и Септември.

Не се колебайте да се свържете с нас и нашите агенти с едно обаждане на: 0745 60820 или 0879 347097, като по телефона ще можете да направите бърза консултация относно хотелите, наличните места и актуални цени и промоции.
За да планирате Вашата незабравима почивкa в село Варвара се доверете на екипът на ТА Интерлакс!
Сортирай по цена Сортирай по категория Сортирай по азбучен ред