Хотели ДРЯНОВО, България

ДРЯНОВО

ДРЯНОВО

Град Дряново е разположен в Северна Централна Стара планина по долината на Дряновската река, приток на река Янтра. Жителите му са около 9700, а градчето отстои на 20 км от Габрово, на 25 км от Велико Търново и на 18 км от Трявна. Дряново се пресича от първокласния път: Русе - Стара Загора и е ж. п. гара на линията свързваща Северна и Южна България.
Първите сведения за града са намерени в турски регистър от 1460 г. Селището процъфтява по време на Възраждането и става известно със своите майстори - строители и дърворезбари. Техните сдружения от средата на XVIII век се проявяват чрез дарителство. Популярни занаятчии и търговци на месо, тъкачи, шивачи, колари и ковачи правят доставки и обслужват османските войски, като така се замогват. Дряново обаче остава най-известно като родно място на талантливи строители, наемани да работят на значими обекти дори и в чужбина. Най-достоен носител на прочутите строителни традиции от това време е майстор Колю Фичето (1800-1881). През XIX век дряновци изграждат три черкви, три обществени училища и едно частно, учредяват първото читалище.
В наши дни градът и околностите му все повече се разрастват като туристическа дестинация. Интересни за туристите са: музеят Колю Фичето, Икономовата къща, Лафчиевата къща, църквата Св. Никола и Мостът на река Дряновска, строени от майстор Колю Фичето; църквите Св. Богородица и Св. Троица - строени през XIX век. Климатът тук е здравословен, а край Дряновския манастир, само на 4 км от град Дряново, е изградена екопътека с надморска височина между 270 и 510 метра. Близо до нейното начало е входът на пещерата Бачо Киро, където са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров. В околностите са намерени и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните.
Възможности за екскурзии до: Етъра; Боженци; Трявна; Велико Търново; Соколски манастир; Дряновски манастир; Пещерата Бачо Киро; Шипка

Не се колебайте да се свържете с нас и нашите агенти с едно обаждане на: 0745 60820 или 0879 347097, като по телефона ще можете да направите бърза консултация относно хотелите, наличните места и актуални цени и промоции.
За да планирате Вашата незабравима почивкa в Дряново се доверете на екипът на ТА Интерлакс!

Сортирай по цена Сортирай по категория Сортирай по азбучен ред