Хотели ПЛЕВЕН, България

ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН

Град Плевен е разположен в средата на Дунавската равнина по двата бряга на реките Тученишка и Гривишка. Градът наброява около 140 000 жители и отстои на 170 км от столицата София. До него може да се стигне както чрез ж.п. транспорт, така и чрез автобусен превоз. Той е важен шосеен и железопътен възел, през който се пресичат пътните артерии от София, Пловдив, Варна и Русе.
Плевен има многовековна история. Възникнал е още в тракийско време, като в местността Кайлъка е имало селище, носещо името Сторгозия. През XIII век градът е бил възстановен и известен като крепост, а славяните му дали името Плевен. Когато България пада под османско владичество, градът оказал въоръжена съпротива и затова бил разрушен, а повечето жители- избити. През XVII и XVIII век българското население постепенно нараснало. Плевен станал център на традиционните български занаяти, а търговията с вълна, кожи, тютюн и добитък просперирала. По-замогналите се българи давали средства и подпомагали строителството на училища и църкви. В град Плевен българският революционер Васил Левски основава първия революционен комитет за подготовка на въстание срещу робството.
По време на Освободителната война около града се развиват най-кръвопролитните сражения между двете воюващи империи - Русия и Турция. Градът е под обсада пет месеца, а името му добива известност из цяла Европа. На 10 декември 1877 г. блокадата на Осман паша е разкъсана и градът е превзет. След Освобождението в памет на колосалната битка са издигнати много пантеони. В местностите, където са се водили най- епичните боеве, се изграждат паметници, паркове, мавзолеи, музеи и др.
Градът постепенно се съживява след войната и се превръща в транспортно, търговско и земеделско средище. В него живеят жители от различни етноси - българи, турци, арменци, гърци и евреи. Преобладаващото население е християнско и тук са построени няколко църкви. Една от най-известните е Св. Николай, издигната през 1834 г. Особен интерес там представлява иконостасът, дело на тревненски майстори - резбари, както и експозицията от икони на иконописеца Димитър Зограф. За посещения са отворени и църквите Света Троица и Света Параскева. В Историческия музей е показана цялостната история на областта от най-дълбока древност до наши дни.
Любимо място на плевенчани е паркът Кайлъка, където има изкуствени езерца, мостчета и красиви кътове за отмора и забавление.
Възможност за екскурзии до: Гложенски манастир; Съева дупка; Троянски манастир.

Не се колебайте да се свържете с нас и нашите агенти с едно обаждане на: 0745 60820 или 0879 347097, като по телефона ще можете да направите бърза консултация относно хотелите, наличните места и актуални цени и промоции.
За да планирате Вашата незабравима почивка в Плевен се доверете на екипът на ТА Интерлакс!

Сортирай по цена Сортирай по категория Сортирай по азбучен ред