Хотели СОПОТ, България

СОПОТ

СОПОТ

Град Сопот е разположен на 410 м надморска височина в средата на Стремската долина, по южните склонове на Стара планина, между реките Манастирска и Леевица. Градът има около 10 500 жители и отстои на 5 км западно от Карлово, на 61 км северно от Пловдив и на 135 км източно от София.
Селището е основано през XIV век, но своя разцвет достига по време на Възраждането, когато се развива като важен занаятчийски и търговски център. В Сопот, както и в селата около него, се произвеждали кожи, аби, гайтани, розово масло, килими, стъкло и др. Градчето е нападано и ограбвано многократно, а по време на освободителните борби през 1877 г. е напълно опожарено.
Тук на 9 юли 1850 г. се ражда патриархът на българската литература Иван Вазов. Родната къща на писателя се намира на площад Иван Вазов и днес е превърната в къща - музей на поета. Интересни за посетителите на градчето са още: Девическият метох с църквата Въведение Богородично; църквата Св. Апостоли Петър и Павел - разположена в близост до метоха; манастирът Св. Спас с църквата Възнесение господне; девическото (Радино) училище; воденицата на Дядо Стоянов и др.
В района около Сопот могат да се разгледат руините на българските средновековни крепости Аневското кале и Сопотското кале.
Недалеч от манастира Св. Спас е построена лифтстанция със седалков лифт, издигащ се на 1600 м. надморска височина близо до хижа Незабравка.
Междинната станция на лифта, разположена на 1350 м надморска височина, е любимо място за излитане на феновете на делта - и парапланеризма.
Възможности за екскурзии до: Тракийската гробница; Руската църква; Розовата долина; Райското пръскало; Старосел

Не се колебайте да се свържете с нас и нашите агенти с едно обаждане на: 0745 60820 или 0879 347097, като по телефона ще можете да направите бърза консултация относно хотелите, наличните места и актуални цени и промоции.
За да планирате Вашата незабравима почивкa в Сопот се доверете на екипът на ТА Интерлакс!
Сортирай по цена Сортирай по категория Сортирай по азбучен ред
КОМПЛЕКС ЩЕРЕВ - СОПОТ
23 лв.
ХОТЕЛ ЩЕРЕВ-АНЕВО - СОПОТ
27.5 лв.