Тирана - очарование от пръв поглед

Тирана - очарование от пръв поглед
04.Март.2020 г.
Тирана е столицата и най-големият град в Албания. Населението на града е около 620 000 души. Тирана няма много дълга история, тъй като е основана през 1614 г. Става столица на Албания на 27 март 1921 г., наместо Дуръс. Градът е разположен на двата бряга на река Лана и е важен индустриален и културен център на страната.

Няма да Ви стигне цял уикенд, за да разгледате забележителностите в града – централният площад „Скендербег“, часовниковата кула, джамията на Етем Бей – отличаваща се с оригинална архитектура и с интересни стенописи в много светли цветове, кварталът Блок – това е един от най-елитните квартали в цяла Албания – ще видите много луксозни хотели, дизайнерски кафенета, ресторанти. Тук можете да изпиете кафето си в „Sky Club” – един от най-популярните въртящи се барове във въздуха, предлагащ 360 – градусова панорамна гледка.

Балканската кухня е интересна комбинация от различни ястия, взаимствани както от местни, така и от чуждестранни влияния. Албанската кухня е още една причина да прекарате лятната почивка в страната и е пряко повлияна от арабската, гръцката, римската и византийската. Сред най-популярните ястия са рибата с картофи и пилето с орехов сос.

Централният площад на албанската столица Тирана „Скендербег“ се отличава със своята мащабност. Носи името на албанския национален герой, чиято статуя можете да видите тук. Край площада са разположени Националният исторически музей, Националната банка, джамията на Етем бей, Албанският дворец на културата, където се помещават операта и националната библиотека.

Джамията на Етем Бей се отличава с оригиналната си архитектура от началото на XIX век и с прекрасните стенописи в светли цветове.

Основите на часовниковата кула в Тирана са положени от Хаджи Етем бей, за да бъде завършена с помощта на най-богатите фамилии в града в началото на XIX век.

Един от най-предпочитаните паркове за разходи през почивните дни в Тирана е Гранд парк. Това място е и сред предпочитаните места за спорт на открито.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Тирана - ТУК!
всички новини