10 неща, които може би не знаете за Ryan Air - част I

10 неща, които може би не знаете за Ryan Air - част I
13.Ноември.2019 г.

Хиляди българи и чужденци летят всеки ден с Ryanair и вероятно всеки от тях си мисли, че познава достатъчно добре ирландската нискотарифна авиокомпания. Нещо повече, превозвачът често попада в новините, наскоро например – заради промяната на политиката за багажа или заради стачки на кабинния екипаж. Но има любопитни факти около авиокомпанията, които вероятно милионите й пътници не знаят. Днес ще Ви запознаем с някои от тях:
 

  • Всички самолети са еднакви

Докато някои превозвачи могат да се похвалят с добавянето на нов Boeing 787 Dreamliner и лъскава Airbus A380 в своята флота, Ryanair държи нещата да са прости. Толкова прости, че флотилията на компанията от над 400 самолета е съставена изцяло от Boeing 737. Авиокомпанията е направила поръчка за повече от 100 от по-новата версия на 737 - 737MAX и планира да разшири своя флот до 585 самолета до 2024 г.
 

  • Компанията не винаги  е била нискотарифна

Ryanair започва да работи като Danren Enterprises през 1984 г., като изпълнява само маршрута Уотърфорд – Лондон (Гетуик), преди да бъде преименувана на Ryanair на името на ирландския бизнесмен и неин съосновател Тони Райън. През 1986 г. той добавя втори маршрут между Дъблин и Лутън. На този етап превозвачът е като всеки друг, опитвайки се да угоди на своите клиенти с първокласни услуги, но през 1987 г. е нает Майкъл О'Лиъри. След посещение на Southwest Airlines в САЩ, той е убедена че най-добрият начин да направи превозвачът печеливш е да предложи на пътниците услуга на ниски цени. Така компанията става нискотарифна. До 1995 г. Ryanair превозва 2.25 милиона пътници.
 

  • Италия е най-големият пазар на Ryanair

Обединеното кралство изненадващо не е най-големият пазар на Ryanair (втори е). Нито Ирландия (пето място), нито Испания (трето място). Италия всъщност е „златната кокошка” на превозвача и то от 2014 г. насам, когато то надминава Испания и Великобритания. Тези топ три държави са много по-напред от Германия (четвърта), Полша (шеста) и Гърция (10-та). Ако искате да летите с Ryanair до Италия, има многобройни възможности, от популярните Милано и Неапол до по-малко известните Алгеро и Пескара.
 

  • Компанията е напуснала 19 летища за 10 години

Въпреки ръста през последното десетилетие и натрупването на маршрутна мрежа от повече от 200 дестинации, някои от тях са отпаднали. Сред тях са британските летища Инвърнес (добре обслужвани от BA и Easyjet), Донкастър (използван от Wizz, Tui и Flybe) и Блекпул. От другата страна, Ryanair е отхвърлила от списъка си Гьотеборг, Хамбург, Малмьо, Марибор и Тулон. През тази зима идва ред и на Айндховен. Римини в Италия също отпадна, но после бе възстановено, за радост на много фенове на дестинацията.
 

  • Тя е четвъртата по големина авиокомпания в света

Според данните на авиационната асоциация IATA през 2017 г. Ryanair е превозила 128,9 милиона пътници, изоставайки след три американски компании - Delta, American и любимците на О`Лиъри - Southwest. Авиокомпанията се придвижва с едно място напред спрямо 2016 г., изпреварвайки China Southern.
 

Очаквайте II-ра част!
всички новини